Klezmer ensemble Freilach

Datum/Tijd
Datum: zondag 20 oktober 2019
Van 15:00 tot 18:00 uur

Kaarten te verkrijgen aan de toegang € 5.- p.p.

Freilach Muzikanten uit Twente die sinds 2000 hun  ‘vreugde (= freilach)’ in musiceren met elkaar delen. De passie, hartstocht en weemoed van Freilach zijn niet alleen terug te vinden in de klezmermuziek en in de melancholieke Jiddische liederen,  maar ook in de aanstekelijke traditionele dansen uit vele landen. Het accent ligt op de tradities uit Oost-Europa. Klezmer is van oorsprong Oost-Europese Joodse bruiloft- en feestmuziek, die o.a. gespeeld werd op de vaak dagen durende Jiddische bruiloften. De naam van de groep komt voort uit het Jiddische woord Freilach, dat ‘vrolijk’ betekent. Het is tevens de naam van een uitbundige dansmelodie. Tijdens een optreden nemen we u mee in een wereld waarin allerlei emoties doorklinken. Van vreugdevolle en vrolijke opzwepende melodieën naar melancholieke klanken gespeeld en gezongen vanuit wanhoop en weemoed. Een programma met veel afwisseling tussen instrument en stem, met humor en ernst, vrolijkheid en treurnis, vol van verhalen, beweging, dans en ritme. Met veel plezier, passie en enthousiasme hebben we een repertoire gevormd van meer dan 50 klezmernummers. Gedragen door ons repertoire zijn we in staat om een avondvullend programma te verzorgen. We hebben onze vaste optredens,  maar daarnaast kunt u ons boeken voor bijvoorbeeld concerten, evenementen, festivals, ceremonies, recepties, feesten, bruiloften en begrafenissen. In onderling overleg wordt een passend repertoire samengesteld. De laatste jaren hebben we ons ook toegelegd op werelddans (folklore) muziek. We hebben een groot repertoire aan nummers, waarop traditioneel gedanst kan worden. Telkens komen er weer nieuwe dansen bij. U kunt kiezen voor de een hele middag of avond dansen, maar het is ook mogelijk om een combinatie te maken van het klezmerrepertoire en de wereldmuziek.

Website Freilach: freilach.nl/

Bandleden

Monica Buijinck: Klarinet, (blok)fluiten en dans In haar kinderjaren begonnen op de blokfluit, speelde Monica tijdens haar tienertijd klarinet in de lokale dorpsharmonie. Na 6 jaar klarinet les studeerde Monica een jaar Conservatorium en een jaar muziekwetenschappen. Na deze klassieke opleiding is ze via de folkloredans – in 1989 – in de folkloremuziek terecht gekomen. Van daaruit was de stap naar de Klezmermuziek in 1995 niet groot. In 1988 maakte ze voor het eerst kennis met Klezmer via de Lp’s van Giora Feidman, die nog steeds een inspirerend voorbeeld is. Klezmerklarinet is met veel passie “zingen op je instrument”, afwisselend lachen en huilen!

Ton Overtoon: Contrabas en Gitaar Ton is een echte autodidact, hij is gepokt en gemazeld in de volksmuziek. Ton heeft alle snaren al beroerd van gitaar, mandoline tot viool, maar bovenal de Contrabas. Hij is begonnen in de 60-er jaren met de Ierse muziek, daarna Engelse Folk, gevolgd door Vlaamse volksmuziek. Daarna volgde er traditionele melodieën met eigentijdse teksten, Nederlandse poëzie, tango en tenslotte Klezmer. Nu en dan maakt hij een uitstapje naar de swing, musette en salonmuziek. Muziektheater ´Zwart licht´ was het begin van Oor Hasjachor, en tevens de basis van zijn carrière in Klezmer.

Roelof de Lange: Viool. Roelof begon op 9 jarige leeftijd met vioolspelen, en volgde de conservatoriumstudie in Groningen. In die periode was hij primarius van het salonorkest ‘Petit four’. Sinds 1992 is hij als violist verbonden aan het Orkest van het Oosten in Enschede. De liefde voor salonmuziek is gebleven, te beluisteren bij het viool-piano duo ‘per favore’. In 2016 maakte hij kennis met de gipsy-jazz en volgde lessen bij Tim Kliphuis. De stap naar Klezmer was toen nog een kleine maar logische en snel gemaakt.

Willem Seves: Accordeon en gitaar Willem speelt vanaf zijn 10e accordeon. Met 17 jaar heeft hij zijn eerste gitaar gekocht en de strijdbare liederen uit de jaren ’70 gespeeld en gezongen. Tijdens zijn studententijd gestart met Werelddansen en toen ook al snel accordeon gaan spelen in een Balkanorkest in Amsterdam. De Ierse muziek is daarnaast een drive. Klezmer is al jaren een voorkeur door de mooie melodieën en melancholische klanken. Samen de oude tradities en klanken in leven houden kan in Freilach.

Locatie
De Fermerie

Kaart wordt geladen...

Categorieën


Voel je thuis bij de Fermerie